צור קשר
דלג על צור קשר
צור קשר
סגירה

צור קשר

checked
כניסה לאתר
דלג על כניסה לאתר כניסה לאתר
סגירה

כניסה לאתר

תינוקות היזהרו! כרונובקטר סקאזקי בסביבה

הגדל

באפריל 2002 דווח על מקרה חמור של דלקת קרום המוח במחלקת הפגים בבית חולים בטנסי, ארה"ב. אצל עשרה  תינוקות מתוך 49 אשר שהו במחלקה באותו הזמן אובחן החיידק אנטרובקטר סקאזקי (Enterobacter Sakazakii ), ששמו שונה מאז לכרונובקטר.

 

העקבות הובילו לאבקת פורמולה לתינוקות אשר הייתה מזוהמת בחיידק. בעקבות כך, היצרן הודיע על החזרה יזומה של האצווה החשודה.


באותה השנה פרסם ה- FDA אזהרה למחלקות היולדים בבתי החולים. באזהרה ביקשו להימנע משימוש בתרכובת מזון אבקתית לתינוקות, זאת עקב הסיכון להמצאות חיידקי הסקאזקי.


מאז, זוהו מקרים נוספים של תחלואת תינוקות בבתי חולים בהן נמצא קשר ישיר לתרכובות המזון המשמשות להזנת התינוקות שהיו נגועות בחיידק.

 

תרכובות מזון לתינוקות נחלקות ל 3 קבוצות:

  • תרכובת מזון כולית לתינוקות (Infant formula) – מוצר מזון המיועד להזנה מלאה ובלעדית בחודשים הראשונים לחיי תינוקות, במקום חלב אם או בנוסף.
  • תרכובת מזון המשך לתינוקות (follow-on formula) – מוצר מזון המיועד כתוספת תזונה משלימה לאחר החודש השישי ועד תום השנה הראשונה לחיי התינוק.
  • תרכובת מזון מוכן להאכלה (RTF-Ready To Feed ) - עוברת עיקור מלא. מיועד לתינוקות מימיהם הראשונים.

תרכובות המזון לתינוקות בצורת אבקה, המיוצרות ע"פ תקנים בינלאומיים, אינן סטריליות ולכן עלולות להכיל מחוללי מחלות.

השלטונות סיווגו את חיידק הכרונובקטר סקאזקי בסיווג A, השמור לגורמי סיכון עבורם יש עדות ברורה לגרימת מחלה (clear evidence of causality).  התמותה מהמחלה בקרב תינוקות עלולה להגיע ל-50%.

הסקאזקי הינו חיידק גרם שלילי ממשפחת ה- Enterobacteriaceae  החיידק הינו סביבתי. למרות שחיידקי הסקאזקי יכולים לגרום מחלה בכל קבוצות הגיל, ילודים במשקל נמוך ותינוקות מתחת לגיל שנה נמצאים בקבוצת הסיכון הגדולה ביותר. 
החיידק עלול לגרום לאלח הדם (חיידקים בדם), דלקת קרום המוח, עיכוב התפתחותי,  פגיעות נוירולוגיות ואף מוות.

ע"פ הספרות כיום  (כגון: FAO, WHO) החיידק אינו שורד בטמפרטורה של פסטור (71.6 מע"צ למשך 15 שניות או 74.4 מע"צ למשך 25 שניות - למוצרים המכילים עמילנים). יחד עם זאת, ישנם  גם דיווחים על כך שהחיידק בודד מחלב עמיד, אם כי לא ידוע באם מדובר על זיהום טרם הפיסטור או לאחריו.

בכל מקרה, כ. סקאזקי נחשב לעמיד ביותר בקרב קבוצת ה- Enterobacteriaceae, כאשר ממצאים מעידים על כך יש זנים עמידים פחות (אשר נקטלים בטמפרטורה של 52 מע"צ) ועמידים יותר (אשר נקטלים בטמ"פ של לפחות 70 מע"צ).

כיום ידוע כי רמות נמוכות של זיהום תמ"ל (תרכובת מזון לתינוקות) נחשבות למסוכנות משום שהתמ"ל המשוחזר, לאחר ערבובו במים, מהווה קרקע פורייה להתרבותו, בעיקר בטמפרטורות בין 25-40 מע"צ. הסיכון היחסי לתחלואה גדל פי 30 לאחר שהתמ"ל המשוחזר נמצא במשך שש שעות בטמפרטורה של 25 מע"צ. חימום לטמפרטורות שבין 80 עד 90 מע"צ עשוי אמנם להשמיד את מרבית החיידקים, אך גם לפגוע בערכו התזונתי של התמ"ל. 

מקרי התחלואה של תינוקות כתוצאה מכ. סקאזקי והקשר שנעשה בין התחלואה לתרכובות המזון הביא לעדכון הדרישות המיקרוביולוגיות בנושא מזון לתינוקות.
בשנת 2005 לאחר הוצאת טיוטת עדכון של  הקודקס בנושא כ. סקאזקי, יצא גם גיליון תיקון לדרישות התקן הישראלי, ת"י 2202  חלק א', "דרישות מיקרוביולוגיה למוצרי מזון מעובדים: מזון לתינוקות".
בסעיף דרישות מיקרוביולוגיות לתרכובות כוליות לתינוקות ותרכובות המשך לתינוקות מזון הוסף גם סקאזקי עם דרישה שלא ימצאו חיידקים ב 100 גרם.
בפברואר 2008 התקן עודכן ונקבעה דרישה שלא ימצאו 0.3 חיידקים ב 100 גרם מוצר (תואם לדרישות הקודקס כיום).

מניעת הזיהום של תרכובת המזון דורשת מודעות גבוהה לנושא בקרב היצרנים כולל נקיטת פעולות לצמצום הסיכון הן מול ספקי חומרי הגלם ובסביבת העבודה היצרנית.
חומרי גלם כגון אבקות חלב, חלבוני חלב ועמילנים נחשבים לרגישים יותר לזיהומים בחיידק.
יחד עם זאת, מקור הזיהום ב- sakazakii יכול להיות בכל אחד מהשלבים: החל מקבלת חומרי הגלם, דרך טיפול בחום לא מספק וכלה בזיהומים צולבים שמקורם בסביבת העבודה והעובדים. על כן נדרש לתת דגש על סביבת העבודה, ציוד, כלי הניקוי, שואבי אבק ומניעת מעבר של אנשים בין מחלקות / עמדות העבודה השונות.
יש לקחת בחשבון גם את החומרים המוספים לאחר הערבוב היבש.


יש לציין שמעצם היותו של החיידק סביבתי יתכנו זיהומים גם לאחר הפתיחה עקב שימוש לא נאות, כגון כלים לא נקיים ואי סגירת הקופסאות כנדרש לאחר השימוש (כאמור זיהומים כגון אלו נמצאו גם בבתי חולים), על כן למודעות ציבור המשתמשים יש חשיבות רבה למניעת זיהום צולב בעת השימוש.

מקורות

התייחסות ארגון ה- FAO

 

מידע המתפרסם מטעם משרד עורכי הדין, מרלר-קלרק


חוזר מנכ"ל משרד הבריאות בנדון

 

תקן ישראלי ת"י 2202 חלק א' –דרישות מיקרוביולוגיות למוצרי מזון מעובדים: מוצרי מזון לתינוקות

עבור לתוכן העמוד